Vad kan jag göra för Afrika?

Många har skrivit till mig och undrat hur man bäst ska skänka pengar om man vill stödja någon del av den afrikanska kontinenten. Viljan att hjälpa och misstron mot biståndsorganisationerna tycks nästan vara lika stora. Själv har jag ärligt talat ingen större koll på vart man ska skicka sina pengar. Om du känner att du är osäker är mitt förslag faktiskt – behåll pengarna och gör någonting kul för dem. I Afrika.

Om fler människor i väst lärde känna Afrika skulle nog engagemanget i kontinenten öka. Se bara hur semestrandet i Thailand bidrog till det enorma internationella engagemanget efter tsunamin. Om Afrika kunde få uppleva lite sådan kärlek vore mycket vunnet. För stora tragedier finns det ju som bekant tyvärr gott om.

Men också investeringar och kulturellt utbyte skulle kanske öka på sikt om fler hittade hit till söder om Sahara. Det finns mängder av helt fantastiska semesterresmål i Afrika för den som har råd. Och det tycks ju ändå många ha.

Men bomber och malaria då? Äsch. Själv bor jag i Nairobi med min familj och här smäller de en bomb någon gång i veckan känns det som. Men för att vara helt uppriktig så är bomberna riktade mot delar av lokalbefolkningen och de smäller oftast i utsatta områden. Så vitt jag vet har inte en enda turist skadats här i Kenya på senare tid. När jag reser med min familj är jag mycket mer rädd för trafiken. Det är troligen mer rationellt eftersom trafiken skadar och dödar enormt många fler turister än de hemmagjorda bomberna gör runt om i världen. Men att åka taxi utan säkerhetsbälte i den kaotiska trafiken till pyramiderna utanför Kairo tycks konstigt nog vara helt okej för svenska barnfamiljer. Och det är för övrigt långt större risk att bli knivrånad i New York än i Nairobi.

Malariarisken kännst överdriven också. När vi reste till Nairobi första gången var min fru gravid. Sköterskan som vaccinerade oss i Stockholm rådde på fullt allvar oss att stanna hemma. Men då ska jag få be att få meddela att malariarisken är helt obefintlig i svala Nairobi. Och, hör och häpna, kvinnor är gravida även här. Man stendör inte så fort man kliver av planet.

Vid kusten finns det malaria. Men på de hotellen vid det fläktande havet bedömer i alla fall jag att mina barn är säkra. Man brukar säga att malariamyggan biter ”from dusk to dawn”, under mörkrets timmar alltså.  Särskilt under ”cocktail hours”, mellan fem och åtta på kvällen ska man skydda sig. Läkarna här, som i motsatts till svenska läkare, verkligen kan malaria säger att man i princip är helt säker med ordentlig myggsprej och långbyxor på kvällskvisten. Myggnät över sängen är en självklarhet.

Med malaria som med bomberna, den drabbar mest lokalbefolkningen. I fattiga områden vid de stillastående varma sötvattnen sover man tyvärr ändå oftast utan myggnät.

Med andra ord. Kom hit. Istället för att tvångsmässigt beställa en resa till Thailand nästa år föreslår jag en tripp till Östafrika.

Zanzibar, Mombasa, Lamu

Vita stränder, god mat, spännande kultur. Hela swahilikusten ett badmecka med oerhört intressant historia. Det är varmare i vattnet än i Thailand också.

Zanzibar

Gisenyi

Rwanda är överlag sagolikt vackert. Varför inte Gisenyi vid Kivusjöns kant. Härifrån kan man åka och titta på gorillor i norra Rwanda också. Ett bortglömt resmål. Det bör förstås vara någorlunda lugnt i grännstrakterna i grannlandet Kongo-Kinshasa, som ligger bara några kilometer bort.

Gisenyi

Tipsa gärna om resmål i Afrika. Skriv i kommentatorsfältet här under.

Gott nytt 2013!

Annonser

2 kommentarer on “Vad kan jag göra för Afrika?”

  1. Inger Meijer Carlsson skriver:

    Jag tror att du har alldeles raett Johan. Fler turister till Afrika skulle sannolikt bidra till okad forstaelse.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s