Två nervösa modiga

Tina Ax fick ta smällen offentligt för en infekterad separation. Bengt Gangemi hängdes ut som bedragare. I kväll är berättar de sina historier i dokumentären Du är googlad. SVT2, klockan 20.00.

Har man problem på nätet är det sista man vill att det ska bli ytterligare fokus på det jobbiga. Men det är just vad Bengt och Tina ändå valt att ställa upp på. De känner att de bara måste få berätta sin version. Det är därför de är med i Du är googlad.

Bengt får inga jobb på grund av sina sökträffar på nätet. Det är faktum att arbetsgivarna börjat googla jobbssökande har ödelagt Bengts liv. I hans sökträffar finns anklagelser om ekonomisk brottslighet. Förödande för Bengt, som själv är ekonom.

Tina separerade från sin sambo. Plötsligt låg hela rättsprocessen utlagd på nätet. Tina är berövad sitt privatliv. Vart hon än kommer är kollegor och nya bekantskaper bara en tangenttyckning från att få ta del av allt de önskar av privata detaljer ur hennes liv. Till och med en film när Tinas dotter rakar sin mammas huvud inför cellgiftsbehandlingen av hennes bröstcancer ligger nu tillgänglig för hela världen att se.

Vi människor är fruktansvärt elaka mot varandra på nätet. Nivån på det jag har sett i arbetet med dokumentären Du är googlad överskrider vida det värsta jag sett i skvallerpressen. Folk ger sig på varandra på nätet på ett sätt som är under all värdighet. Det skrämmer och äcklar.

Det finns så mycket sjuka initiativ av vanliga friska människor på nätet. Att sitta och garva bakom fredagsölen medan man skyfflar skit på någon på nätet förtjänar inget annat än rent förakt.

Vi andra måste lära oss att inte berusas av tillgången på skitsnack om varandra. Vi får reda på så mycket på nätet, som vi faktiskt inte har att göra med. Som i Tina Ax fall. När fruktansvärda träffar ligger kvar år efter år högst upp i människors namn, så kränks deras medborgerliga rättigheter anser jag. Ingen ska behöva utsättas för det som Tina Ax har utsatts för.

Det gör lika ont att bli utsatt på nätet som i det verkliga livet. Faktum är att nätet är en del av det verkliga livet numera. Tack Tina och Bengt för att ni ställer upp i min film.

Tinas sidor är:
Tina Ax sajt: www.tinaax.n.nu
Tina Ax på Blogspot: axtina.blogspot.com
Tina Ax på Twitter: twitter.com/Nihontina
Tina Ax på Google+: plus.google.com/103815265705957009174/posts
Tina Ax på Facebook: www.facebook.com/tina.ax1


3 kommentarer on “Två nervösa modiga”

  1. […] På sin blogg skriver Johan Ripås idag om de två andra personer som är med i programmet, på grund av sina problem med sökresultaten. ”Tina Ax fick ta smällen offentligt för en infekterad separation. Bengt Gangemi hängdes ut som bed…” […]

  2. […] inifråns Johan Ripås lyfte i kvällens program “Du är googlad” intressanta skildringar av personer som […]

  3. festinalente1 skriver:

    I jämförelse med vilka tragiska saker som händer på nätet. Riktiga kränkningar och där människors hela liv, blir och har blivit och tyvärr kommer att bli, fullständigt raseras känns FRA-debatten enbart patetisk. Att våra liv registreras fullt ut idag är redan ett faktum. Antingen är folk så naiva att man inte vet om det (vilket jag ser som orimligt), eller verkar man inte bry sig (man kan ju kanske få något reklamerbjudande av intresse, med anledning av att man handlat i en speciell affär). Dessutom vill man inte betala för sig, allt ska vara gratis. Man verkar tro att gratis är en mänsklig rättighet eller en naturlag.
    Och som vanligt finns inga ansvariga. De som borde vara ansvariga, säger sig inte ha något ansvar. De bara möjliggör! Samtidigt som man tjänar miljonbelopp! Jättebra affärsidé. Enormt stora inkomster, inga risker. Framställer sig som yttrandefrihetens beskyddare. Jag skulle snarare säga att de är den mest hänsynlösa och kränkande pöbelns beskyddare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s