Nordisk familjegoogle

Det här bloggen är en del i arbetet med en dokumentär för Dokument inifrån om våra digitala identiteter.

På torsdag nästa vecka görs avstämningen av hur väl vi lyckats få ordning på mitt Googleresultat. Vi vill som sagt få upp johanripas.se i topp, eftersom den är min egen presentationssida på nätet. Eller ska bli åtminstone .

Men våra digitala identiteter handlar om mycket mer än om bara att få upp rätt sökresultat på Google. Även om just det är en viktig del. På våra egna sidor ska läsaren möta det som vi själva vill förmedla. Problemet är att det inte handlar om läsaren, utan läsarna. Den bild vi förmedlar av oss själva landar väldigt olika beroende på vem läsaren är och med vilka ögon han eller hon läser. En framtida arbetsgivare och en framtida flickvän har helt olika utgångspunkter i sitt sökande. Om inte dessa personer råkar sammanfalla förstås.

Det tycks dessutom som att många har svårt att källkritiskt granska avsändarna av information på nätet. Bara för att en träff ligger överst i en persons namn betyder ju inte det att ett enda ord är sant på den sidan. Sonja Catani har skrivit en intressant text där hon jämför Google med Nordisk familjebok

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s